Aktiviteetteja

Vanhassa luhtiaitassa on kotimuseo, johon Pohjois-Karjalan Ympäristökeskus on asetellut tilamme vanhoja maataloustyökaluja ja esineitä näytille.
Vuonna 2017 eloaittaan avattiin Aittagalleria, jossa on suvun sekä lähipiirin käsitöitä ja taidetta. Vapaaehtoinen kannatusmaksu 2 € käytetään paikallisten perinnemaisemien hoitoon.
 
Yläpihan perinnebiotoopeilla kasvaa kymmeniä eri kasvilajeja. Hyvä kohde luontokuvaajalle tai kasviharrastajalle.
Läheiseltä vaaranlaelta avautuvat komeat näkymät pohjoiseen ja koilliseen. Paikalta näkyy kaksi järveä: Suojärvi ja Autiojärvi. Taaempana häämöttää Hiidenportin kansallispuisto Sotkamon puolelta. Sopivalla kelillä mäelle näkyvät uuden vuoden ilotulitukset Tipasojan kylältä.
 
Parinsadan metrin päässä tilakeskuksesta sijaitsee Vastasmännikön muinaiskalmisto ja Itkukivi. Perimätiedon mukaan paikka on vanha hautausmaa. Omaiset ovat käyneet suremassa poisnukkuneita läheisiään alueen keskellä sijaitsevan suuren siirtolohkareen juurella. Vastasmännikkö on merkitty maakuntakaavaan.
Jyrkkä Myllypuron rotko on myös nähtävyys. Paikalla on aiemmin ollut vesimylly, jossa on jauhettu viljat. Rotkon molemmilla rinteillä on suojeltua ikimetsää.
 
Kauempana koulunkylällä on Kukkarokivi aivan tien varressa. Jättiläisen kerrotaan pudottaneen kiven taskustaan pelästyessään ukonilmaa. Lohkare kivestä on otettu kansakoulun kivijalkaan.
Sivakan kyläkierros on kuuden kilometrin mittainen vaihtelevassa maastossa ja maisemissa. Visit Karelian polkupyöräreitti kulkee myös Sivakan ja Yläpihan maiden halki.
 
Salmijärventien varressa on Autiotammen laavu. Suosittu retkeilykohde. Paikan kautta kulkevaa Talonpojan Taivalta pitkin pääsee patikoimaan Murtovaaran Talomuseolle tai Hiidenportin kansallispuistoon.
Via Kareliaa pohjoiseen päin ajaessa 12 km:n päässä sijaitsee Peurajärven retkeilykalastusalue. Paikka tarjoaa monipuoliset eräharrastusmahdollisuudet.
 
 
 

Yhteystiedot

Yläpihan Tila Peri-Sivakantie 250
75700 VALTIMO
Y-tunnus 3322039-2
GSM/WHATSAPP 050 599 4630 ylapihantila@gmail.com